Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn manifest

Manifest van Zijn


Mijn aanwezigheid mag gezien worden, als expressie van mijn essentie. Het bewijst niets, het overtuigt niemand, het doet zich niet groter of kleiner voor — het is.


Ik hoef mij niet kleiner te maken om het anderen gemakkelijker te maken.


Groei is in het nu aanvoelen of iets (nog volledig) klopt of losgelaten mag worden. Ik sta mijzelf toe om op elk moment mijn keuzes en overtuigingen aan te passen aan wat ik in dat moment weet.


Ik sta open voor nieuwe ervaringen zonder daar vooraf beperkingen aan op te leggen om grip te krijgen. Ik ben mij ervan bewust dat het leven zich aandient — en ik mag als water zijn: stromend, aanwezig, meebewegend.


Wat niet van mij is of mij niet voedt, laat ik los.


Het leven stroomt door mij heen; niet van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten.


Vreugde is niet iets wat ik moet verdienen of behalen. Het is overgave aan het zijn, zodat de vreugde die in mijn kern aanwezig is de ruimte heeft om te worden ervaren.


Ik leef met dankbaarheid voor wat is — zonder mij vast te klampen aan wat was, of te haasten naar wat komt. Dankbaarheid is een proces; soms zit ik midden in een ervaring die onprettig aanvoelt, maar pas later begrijp ik dat precies datgene nodig was om te kunnen groeien.


Ik heb lang gegeven vanuit liefde en kracht. Nu erken ik dat ontvangen óók een daad van kracht is — het vertrouwen dat ik niets hoef te bewijzen om zorg, aandacht en nabijheid te mogen toelaten.


Ik mag leven met open vragen. Niet alles hoeft meteen begrepen, opgelost of benoemd te worden. Stilte is ook een antwoord — en niet-weten is een plek van potentie.


Ik vertrouw op mijn intuïtie, ook wanneer zij geen verklaring biedt. Mijn lichaam weet soms eerder dan mijn hoofd wat klopt. Intuïtie is geen tegenhanger van denken — ze is een vorm van weten die fluisterend spreekt.


Ik ben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Welvaart of welzijn

Losgezongen van mens zijn Ik bekeek onlangs een video van een gesprek met  drie Nederlandse psychiaters over de staat van de geestelijke gezondheidszorg in een neoliberale samenleving. Daar werden een aantal bevindingen gedeeld die bevestigden wat voor de weldenkende mens al decennia helder is. Door een samenleving die zich richt op individualisme in een context van oneindige economische groei en toenemende winsten komen steeds meer mensen (en vooral jongeren) in geestelijke nood. De wachtlijsten voor geestelijke zorg zijn zorgwekkend en de geboden hulp helpt niet echt. Verbijsterend is het om een psychiater te horen zeggen dat ze zelf steeds meer erkennen dat ook de zorg zich laat leiden door die individualisme. En dat de psychiaters niet weten hoe de psyche werkelijk werkt.  Enkele tientallen jaren geleden werkte ik in die zorg. En toen was die tendens al duidelijk zichtbaar. Zorg werd tot iets wat binnen het economisch model moest passen. Kosten en baten moesten toen al gem...

Genoeg is genoeg

Alles heeft een grens. De beste les in het leven is het leven zelf. Je hoeft het alleen maar te zien. En dan bedoel ik niet met je ogen, of met je brein. Het doet mij denken aan een beroemde quote uit het boek "De kleine prins" van Antoine de Saint-Exupéry: “ Het is alleen met het hart dat men eerlijk kan zien. Wat essentieel is, is onzichtbaar voor het oog. ” Met je ogen en je brein ben je als mens naar de buitenwereld gericht. Het oog haalt beelden binnen en het brein vertaalt deze. Maar het brein is beperkt, het luistert niet vanzelf naar het hart. Het brein wil de grote held uithangen en dicteren hoe het is, hoe het hoort te zijn. Daarom legt het overal een label, een oordeel op. Totdat het hart eens de ruimte krijgt om te spreken. Vaak is dat zacht, kort maar krachtig, als je het horen wil en kan. Boven één van mijn blogposts stond de subtitel " Ik dacht dat ik moest geven om te ontvangen ". En laat dat nu net mijn grootste levensles zijn, naast al die andere l...

Ontwapende ontwaking

 Geloof jij in goed of kwaad? Het leven is magisch, een echt wonder. Als je alleen al kijkt naar hoe een baby ontstaat. Onder de microscoop gezien is het adembenemend mooi hoe er een soort dans tussen eicel en zaadje plaatsvindt. Het zaadje is helemaal niet de patriarchale agressor die zich bruut een weg door de eicel wrikt. Nee, als het juiste zaadje de eicel benaderd ontstaat er een trilling in de eicel, en er volgen bewegingen, als een soort ritmische dans tussen beiden, waarbij uiteindelijk de eicel bepaald of het zaadje haar barrière, haar grens door mag gaan. Zij opent zich voor het zaadje. En daar volgen nog veel meer magische momenten op. Na de bevruchting, het samensmelten van het vrouwelijke en het mannelijke aspect, deelt de cel zich, en nog eens, nog eens, alsmaar verder. Het deelt zich in identieke kopieën van de bevruchte cel, waarbij elke cel dezelfde genetische inhoud en daarmee blauwdruk voor het leven in zich draagt. En toch pakt uiteindelijk elke cel slechts een ...