Pages

Gelukkig worden of zijn [Geluksblog: 1/7]

Je hoort en leest er de laatste jaren steeds vaker over: hoe word je gelukkig. Het ene na het andere magazine, blog, vlog en televisieprogramma komt voorbij. Onbekende en bekende mensen delen hun bevindingen tijdens hun zoektocht naar geluk. Zijn we dan massaal ongelukkig? 


Veranderende samenleving en technologie


De samenleving verandert voortdurend en de technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Er is op het gebied van computers, telefonie, nieuwe media in de afgelopen vijf jaar alleen al erg veel veranderd. Zelf ken ik niemand boven de 12 jaar die geen mobiele telefoon of smartphone heeft. Altijd en overal bereikbaar en online. En steeds meer apparaten die voor ons denken en platformen waar je jezelf kunt presenteren zoals je wilt zijn. Jezelf als merk neerzetten (en verkopen).

Was Facebook in 2006 nog voor de online pioniers, is het nu een dagelijks platform voor 6,8 miljoen Nederlanders. Met de aanwas van al die Social Media platformen, lijkt het intermenselijk contact meer en meer een beweging te maken naar online. Hoe vaak zie je mensen bij een sociale gebeurtenis (samen uit eten) of evenement (concert) klaar staan met hun mobiel om hun aanwezigheid aldaar of elementen van het gebeuren vast te leggen en online te delen. We vervreemden een beetje van elkaar en dat maakt ons vast niet gelukkiger. 


Overigens geheel toevallig start dit geluksblog in de door RTL uitgeroepen 'Geluksweek'. Volgens een artikel in de Trouw zijn de meeste Nederlanders gewoon gelukkig.
Definitie van geluk


Maar terug naar geluk. Wat is het eigenlijk? Kun je het in een paar woorden samenvatten? Hieronder zet ik even een paar definities op een rijtje:

  • De situatie waarin onze diepste behoeften zijn bevredigd (bron: Integratieve Psychologie)
  • Toestand van volkomen tevredenheid (bron: Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)
  • Prettige loop van omstandigheden / prettige gemoedstoestand waarin men tevreden is met zichzelf en met de omgeving (Wiktionary/Wiki)

In diverse culturen heeft geluk een andere inhoud. In de westerse samenleving, waar individualiteit een grote stempel drukt, is geluk een individueel gevoel. In oosterse beschavingen is de onderlinge verbondenheid zo belangrijk dat geluk ervaren wordt als men de plichten aan de samenleving na kan komen. 

Geluk is voor velen een bron van inspiratie. Je vind het terug in mooie quotes, liedjes, gedichten en ga zo maar door. Dat we er naar zoeken houdt  ook in dat het geen eeuwigdurende staat van gevoel is. Dat het voorbij gaat en dus een moment in je leven is. 
In alle culturen is het een levensbehoefte die men wil bevredigen; de reden waarom iedereen telkens maar op zoek gaat naar geluk.

Herinneringen


We hebben ons allemaal wel eens gelukkig gevoeld. Soms lang geleden, soms pas nog. Wat blijft hangen is de herinnering aan dat gevoel; wat was dat fijn, dat willen we weer en meer. En in die herinnering ligt ook een beetje de sleutel naar meer geluk. We kunnen leren van wat er al voorbij is gegaan. 

Kun jij je nog herinneren wanneer je je voor het eerst van je leven gelukkig voelde? Doe je ogen eens dicht en bekijk in welke omstandigheden je je toen bevond. Welke personen zie je in dat beeld. En wat deed je, kreeg je, beleefde je of bereikte je vlak voordat je je gelukkig voelde? 

Ikzelf kan mij herinneren dat ik als vijfjarige intens blij was tijdens het schommelen in de tuin. Samen met het buurmeisje deden we wie het hoogste kon komen. De zon scheen en alles in de tuin was groen. Ik voel nog mijn haren wapperen in de wind en dat wij twee├źn enorm hard moesten lachen. Dat was een moment van geluk voor mij. 


Hoe verder


Je leest dit blog waarschijnlijk met de verwachting om meer te weten te komen over hoe je gelukkig wordt of kan zijn. Als geluk zo makkelijk was, zou je dit niet lezen, maar alles al doen om gelukkig te zijn. Het vergt net als de meeste belangrijke dingen in het leven tijd, inspanning en reflectie. Daarom volgen er nog een aantal blogs waarin ik je wat dieper meeneem in het geluk: wat saboteert je geluk / de waarde van spullen / de invloed van omstandigheden / de impact van media / gebruik je zintuigen; dit zijn zo een aantal onderwerpen die aan bod zullen komen. Lees je mee?

Om je tot die tijd een klein beetje gelukkig gevoel te geven, hier een beetje chocola :-)

No comments:

Post a Comment